måndag 2 maj 2011

Varför i helvitte............ Del 2

Jag bor alltså i Sundbyberg, bland allmänheten mest känt som Sumpan. Idag är hela kommunen en stor jävla byggarbetsplats. Alla tidigare gröna plättar konfiskeras av gula grävskopor och cykelbarnor och trottoarer blir ett minne blott. Ska man se några blommor får man besöka Ica eller Coop och titta på några halvglada elegans-nejlikor som trånar efter lite vatten och kärlek i en röd plasthink.

Jaja, jag vet, visst måste det till förändringar och förnyelse men måste man starta allt på en gång? Kan man inte fylla igen det hål man grävde för fyra månader innan man börjar med nästa? Eller har det blivit som "på gatan", lika som det en längre tid varit inom tjänstemannasektorn som jag har viss erfarenhet ifrån, där var det alltid finare att dra igång projekt/gräva hål än att slutföra/fylla igen hål. Där var det också bättre betalt och hade högre status om du "grävde hålen", är det lika dant på gatan?

Det flockas följdaktilgen med små neon-klädda gubbar runtomkring grävskoporna, ibland upp till fem/sexstycken som med stort intresse tar del av de konster grävmaskinisten bjuder på. Men vid de gamla hålen, inte kotte, inte en maskin så långt ett normalt öga når. Och nu när det är vår, när man vill gå ut till sitt stamställe för att få en dräglig öl för en tjuga får inte näringsindkarna ens ut en fällstol på trottoaren. Men det blir nog bra 2013 när tvärbanan ska börja rulla. Fan vet bara vad en öl kommer att kosta då.

Lever man i ett kaos så blir det tydligen helt legitimt att också bete sig som en mindre ordningsam medborgare/svin. Att tömma sitt skit på gatan verkar ha blivit samma praxis här som man tillämpar i Neapel. Det som inte ryms i soptunnan kan man tydlige bara slänga bredvid. Det inte skator och råttor tar hand om kommer nog nån cancersjuk Fas-3-arbetare och tar hand om. Att horderna av hundar från "vårt hunddagis" förorenar kvarteret kan jag ha viss förståelse för, dom har ju inga gröna plättar längre att utföra sina behov på men det vore väl fint om de Dogboys som jyckarna släpar runt på iallafall kunde plocka upp var tionde skit.

Varför i helvitte kan man inte ta sitt ansvar och iallafall ta reda på sitt eget skit så kanske neon-gubbarna kommer på att det är ganska fint att slutföra sina projekt också. Skriver en trött och gnällig farbror som inte har nått lyse på muggen, har en verktygslåda på köksbordet, äter frukost vid soffbordet,  ligger efter kommunen i att plocka upp vinterns sand (i hallen) och har högar av ren och smutsig tvätt som parar sig för glatta livet.

2 kommentarer:

  1. Ingen riktigt bra dag i Sumpan ... eller?

    Så bra att du lyssnade på mitt [goda] råd och luftade upp texten med styckemellanrum; mycket läsvänligare nu.

    Annars är det samma fenomen här i Mariehamn som i Sumpan. Det grävs och grävs och grävs - och då inte bara på min gård, utan överallt i stan. Knappt har de skottat igen jättediket de tog upp för att lägga ner fjärrvärme förrän de är där och gräver igen, eftersom de glömde (?) att putta ner den fiberoptiska kabeln vid förra grävningen :o/

    Grävmaskinist borde man ha blivit. Det är helt givet.

    SvaraRadera
  2. Vi skulle behöva en grävmaskin till att gräva upp den gamla avloppsledningen i "Holgers" men dom verkar lysa med sin frånvaro just nu. Vi har inte ens några uppgrävda hål i byavägen, bara självsprickor.
    Jag är bara ytligt bekant med Sumpan men har en gång i tiden varit solnabo. Det var inte så roligt, men det kan ju ha berott på att vi bodde på 12:e våningen.

    SvaraRadera