torsdag 1 september 2011

Varför i helvitte........... Del 30

För snart 80 år sen gick Thomas Alva Edison i graven,


....... och nu går den traditionella 60-wattaren samma väg.

Bland beslutsfattarna i de ljusa glaspalatsen i Bryssel så var det en enkel sak att besluta, 60-wattaren skulle bort. Och hade dom kunnat så hade man nog även röstat bort 60-åringarna i samma veva men så kom man underfund med att det fanns ett inte försummbart antal 60-åriga pappersvändare i Bryssel som skulle försvinna och ve om man skulle bli färre där.

Det skulle bli så innåtihelvitte bra, vi skulle spara energi och pengarna skulle bara rulla in till hushållen. Och blev det så ??? Har någon fått LÄGRE elräkning när man bytt till energilampor ???
Nada, i motsvarande grad höjer Vattenfall & Co den ena fasta avgiften efter den andra + moms så det eventuella sparandet hamnade i en helt annan börs (som vanligt). Att sen de nya lamporna är så förbannat giftiga så man måste åka speciella återvinningscentraler för att lämna tillbaka dom när de behagat sluta lysa gör ju inte miljövinsten så mycket större precis.

Jag är dock inte så inskränkt så jag inte förstår att VI ALLA måste hjälpa till och minska vårt energiuttag för att spara lite ström till barn och barnbarn men jag har fått ett problem (till).
Jag mäste vakna en halvtimme innan jag ska gå och piss.. flåt kasta mitt vatten för att tända lampan, sen ska jag avvakta till energilampan blinkat färdigt ochiallafall lyser med begränsad kapacitet men ända så pass att man kan våga sig upp utan att slå sig gulåblå på alla hinder till wc-t. Och väl där så är det nya energilampor som ska blinka ett bra tag innan man äntligen får uträtta sina välfortjänta behov.
Men säga vad man vill men dom slocknar jävligt fort och det gör tackochlov även jag efter mina nattliga eskapader.

Heder till Thomas Alva, mannen som fixade en lampa som tändes när man tryckte på knappen. 

3 kommentarer:

  1. Sannerligen: leve Thomas A, som räddade oss ur fotogen- och gasljusmörkret! Tack, Thomas, det var kul så länge det varade!

    Vad beträffar nutidens lågenergibelysning anar jag en medborgarsegregation någonstans i skumrasket. Priset på en enda liten lampjä*el är ju helt vansinnigt, icke sant? Att den sedan påstås lysa upp ens tillvaro X gånger längre tid än sin föregångare, den nu ratade glödlampan, är väl gott och väl - men i det sammanhanget är prislappen extremt avgörande. I alla fall enligt mina empiriska studier på gräsrotsnivå. Humant pris = tveksam lyskraft och kort livstid. För att uppnå den av lobbyisterna utmålade glöden och livslängden måste man hosta upp minst det dubbla - och det betyder en jämrans massa kulor om man behöver inhandla mer än ett par. Och då pratar vi den miljöfarliga varianten av lampor. LED-belysning ska vi inte ens diskutera på samma gång, med tanke på vad SÅDAN kostar. Fast tanken är kanske att man ska ta ett särskilt banklån för att täcka sitt ljusbehov..? Vad vet jag?

    Men när vi nu en gång har el-energi på bordet vill jag passa på att undra hur i hela glödheta det fortfarande kan vara tillåtet för tillverkare av allsköns el-drivna apparater att förse dessa med ett standby-läge, som fortsätter att förbruka el även om manickerna är vederbörligen avstängda med av-knappen?? Räknar man ihop alla stereoanläggningar, tv-apparater med kringutrustning, spelkonsoler, datorer och whatnot som finns i så gott som varenda stuga idag, ja, då blir det en helskottas massa el som bara försvinner till ingen som helst nytta. Istället för att OFF betyder OFF förväntas man då köpa på sig ytterligare en pryl: en förgreningsdosa med en egen jä*la strömbrytare, att ansluta mellan vägguttaget och alla pryttlar! Snacka om att göra en enkel sak onödigt krånglig ...

    Nej f*n, nu blev jag själv helt OFF av att fundera på de här sakerna! Nu blir det fika och en morgoncig istället :oS

    SvaraRadera
  2. Jag har en hel del gamla armaturer där jag inte kan använda lågenergilamporna. Lamporna är på något sätt för "breda över axlarna" och går inte ända ner till kontaktytan. Om jag nu skulle byta alla dessa armaturer, så har det väl inte minskat nyttjandet av jordens resurser precis och inte har det gynnat min plånbok heller. Jag tycker verkligen att vi ska spara så mycket energi som vi kan, men jag tycker inte heller om kvicksilver. IKEA sålde billiga lampor. Jag har ett stort förråd. Det var rymligt. Det är det inte numera......Annacarin

    SvaraRadera
  3. Mina damer !
    Och så var det nån grötmyndig person som uttalade sig om vilka energibovar de gamla lamporna var. 10% ljus och 90% värme. Alldeles utmärkt för oss uppe i mörka nord, här blir det kallt när det blir mörkt. Av de nya allenasaliggörande ljuspunkterna blir det inte ens ljust. Och värmen, man kanske ska göra ett sk kopplingserbjudande och få ett hopprep när man köper en 3-pack.
    Suris

    SvaraRadera