söndag 6 november 2011

Varför i helvitte........... Del 39

Som jag skrev igår, den värna modern bor numera på ett äldreboende som drivs av Attendo i Solna. Hitills har vi inte haft något att klaga på och modern är nöjd med sina nya tillvaro.
Däremot blir man mörkrädd när man läser om alla missförhållanden på liknande inrättningar i närliggande delar av staden, gamla farbröder som fått ligga på en madrass direkt på golvet då det inte finns pengar till att laga den trasiga sängen, åldringar som dött pågrundav brist på vätska och näring och att det brister i tid, kompetens, blöjor och toapapper.
Är det omvårdnad???

Och var gör då äldreminister Maria Larsson (KD) åt det? Jo, hon föreslår att de anställda ska påta sig ansvaret att anmäla dylika missförhållanden.
Kära Maria, det är DITT förbannade ansvar att dylika missförhållanden INTE uppstår och de anställda som har agerat efter din modell har inte kvar sina jobb utan lever förmodligen på nått av de obefintliga bidrag som är det sociala skyddsnätet idag, och tro inte att andra privata vårdföretag står i kö för att anställa dessa "skvallrare". Tro inte att allt kommer att bli bättre för att vårdföretagen kan sparka sina "obekväma/seende" anställda och ersätta dom med mer "lojala/blinda" medarbetare. På ditt fina skrivbord kanske det inte kommer att finnas så många problem men inbilla dig inte att vården kommer att bli bättre.

Jag har faktiskt svårt att finna det undergörande i de privata alternativen, vare sig det gäller omsorg,  skola, sophämtning eller nått annat finurligt. Det är ju till syvende och sist pengarna som avgör, vill man ha en tillfredsällande vård, omsorg och skola så är det hur mycket stat och kommun är villiga att satsa på det. Vi kanske inte har råd att byta blommor i stadens femtioelva rondeller fyra gånger om året och ska kommunpolitikerna ut och titta på hur andra har lyckats så kanske det räcker att man åker till Åbo iställetför till Singapore.

Och sen är det väl dags att verkligen se till att en av de sista kvarlevorna sen Gustav Vasas tid går igraven, Landstingen, denna penningslukande böld som om den skrotades förmodligen skulle medföra att vi förutom en bättre vård och omsorg skulle kunna skäligt betala de undersköterskor och vårdbiträden som driver denna verksamhet idag. Skulle man skifta så de gamla från Koppargården fick flytta in i det vackra och påkostade Landstingens hus inne vid Slussen så skulle dom få uppleva att det fanns stålar att reparera en säng och att det aldrig var slut på skithuspappret. Däremot skulle landstingstjästemännen som flyttade ut till Järfälla få vänja sig med att skita hemma. 

Och tills Maria Larsson, övriga folkvalda, landsting och kommun kommit underfund med vem som ska göra vad kommer jag nogsamt kolla att den värna modern får den vård hon och alla andra så väl behöver.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig begripit - och kommer ALDRIG att begripa - hur man har kunnat intala sig själv och resten av samhället att privatisering skulle leda till en förbättring för brukaren/klienten/patienten. Så länge vi lever i en kapitalistisk samhällsstruktur handlar det ju alltid om att göra sig en hacka på den verksamhet man bedriver. Det är grundläggande företagsekonomi, för tusan! Likaledes grundläggande är jakten på att minimera kostnaderna. Man kan ju undra hur många promille som fanns bakom pannbenet på de berörda beslutfattarna under den [sannolika] bastukväll då de kokade ihop privatiseringsidén..? "Fullt ös, medvetslös", typ?

    SvaraRadera
  2. Nu har det varit den 6te november vääääldigt länge. Jag har abstinensbesvär!! Annacarin

    SvaraRadera