fredag 4 november 2011

Varför i helvitte........... Del 38

Jag har bara haft det lite mycke på senaste tiden.
Den värna modern har fått plats på ett äldereboende vilket inneburit att ett otal antal tavlor ska hängas upp på granithårda betongväggar, lampor ska kopplas om från ojordat till jordat och gardiner ska upp med ett av jävulens påfund,
fem-finger-kroken.
Den "gamla" lägenheten ska säljas och röjas ur och vår bortgångne fars visdomsord ringer i öronen:
"-Stackars er när ni ska ta reda på allt det här!".
Utöver det har det varit rekreationsresor till Garda i Italien och nu senast London några dagar med kärleken, broder och svägerska. Mycket trevligt men varför i helvitte ska det serveras pommes, eller chips som man säger därborta, till allt? Det var gränsfall att man slapp de frityrkokta bitarna till morgonyogurten.

Hemma i Sumpan har de neongula gästarbetarna fått den nya järnvägsbron på plats, ett spektakel som utspelade sig en mörk och regnig kväll men som ändå hade lyckats få ut fler medborgare för att titta än vad det brukar vara på den kommunala surströmmingsskivan. Stämningen var uppsluppen och man hälsade och pratade med folk som man knappt kände. Och när den 360 ton tunga pjäsen äntligen var på plats så applåderades och hurrades det. Så kom inte och säg att vi svenskar är tråkiga och inbundna.

Sen till sist en liten fråga.
HUR MYCKET ÄR EN MÄNNISKA VÄRD?
Att det går 41 arbetare på en VD, 20 vårdbiträden på landstingsdirektör och 10 pensionärer på en riksdagsman är inget man lyfter de trötta ögonbryna längre för.
Men tillochmed undertecknad börjar fundera när den delvis statligt ägda banken Nordea förärar sin danske VD en 22 milles-lya på Öfvere Östermalm, till den summan tillkommer ytterligare några millar för att fixa till ett hyfsat kök och fuktspärrat badrum. Lägenheten är på 256 kvm vilket kan jämföras med ytan av den danska ön Fyn (vilket inom parentes är en sammanslagning av orden FYfaN). När det sen i samma andetag framkommer att den duglige dansken även kommer att få 100 millar i näven utan några ytterligare krav den dag han fyller 60 och drar sig tillbaka så är de sura uppstötningarna på plats i Sumpan igen.
Men vi "på golvet" får alltid höra hur viktiga dom är och hur mycket mer dom jobbar dom där direktörerna. Mig veterligen gäller samma dygnsindelning för en bank-vd som för ett vårdbiträde, 24 timmar och inget annat. Vårdbiträdet jobbar 40 timmar i veckan om hon/han lyckats fixa till ett heltidskneg och dra in max 18 papp/månad. Skulle man vara riktigt snäll och räkna med att bank-vd:n jobbar dygnet runt så skulle det innebära att han/hon var värd 54 papp/månad. För det är väl inte så konstigt så att det är finare att "förskingra" medborgarnas surt förvärvade än det är att torka skiten av och skedmata bank-vd:ns senila farsa på nått äldreboende.

2 kommentarer:

  1. Jahaja, så kom då mammflyttardagen. Uj, uj ... du har min fulla sympati ... *suckar djupt av medkänsla* Du har väl kopplat om el-grejorna på rätt och lagligt sätt bara? *orolig*

    Jag har helt slutat läsa artiklar som berör finansiella vansinnigheter som den du beskriver. Det hela är så sinnessjukt att jag helt enkelt inte vill veta. Dessutom är det dumt att spräcka illusionen av att soppan man dagligen kokar sig på en allt rostigare spik faktiskt inte är oxfilé och gåslever, utan blott vatten och ett föremål av ankommen metall. Så länge man förblir ovetande om hur den besuttna delen har det, så länge kan man fortfarande intala sig att spikvatten är en kulinarisk höjdare. Och känns det lite lankigt kan man alltid hiva i en mutter också. Förutsatt att man har råd, förstås.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker faktiskt inte att det är fel med bonusar. På jobbet jag hade när jag fick stroken fick vi till exempel smörgåstårta när vi hade lyckats prestera mer än planerat..
    Vad jag inte förstår är varför någon ska få bonus om företaget går med superförlust och 3000 anställda får gå. Det låter som att utlova hundra spänn per etta i betyget till den begåvade eleven. Annacarin

    SvaraRadera